Φρέσκο ψωμί με προσπάθεια 5 λεπτών & χωρίς ζύμωμα


Όλοι το γνωρίζουμε πια... το ζύμωμα είναι χαλαρωτική διαδικασία! Ζυμώνεις, ζυμώνεις και το στρες εξαφανίζεται ...ως δια μαγείας!! Αγαπάμε τις ζύμες και ειδικά αυτές του ψωμιού που δεν φοβάσαι και δεν τσιγκουνεύεσαι να ζυμώσεις! Τις ζύμες που δεν σε βάζουν στην διαδικασία να ζυμώνεις μετρώντας από μέσα σου τα δευτερόλεπτα και τα λεπτά για να μην τις πιάσει ιδιοτροπία και γίνουν σκληρές. Κι ύστερα, μια μέρα, προσγειώνεσαι! Ανακαλύπτεις, εντελώς τυχαία, ένα ζευγάρι που ...ισχυρίζεται ότι οι αραιές ζύμες, χωρίς καθόλου ζύμωμα γίνονται εξαίρετο ψωμί! Το μυαλό τρέχει... τρέχει στην χαλαρωτική διαδικασία που σου στερεί αυτό το ...μοντέρνο ψωμί! Δεν σου αρέσει... εσύ το είχες για ...χόμπυ και τώρα; Αααα, όλα κι όλα... εγώ θα ακολουθώ τη γνωστή διαδικασία... συλλογίζεσαι. Κι όμως κάτι έχεις ξεχάσει! Μια μικρή αλλά τόσο σημαντική λεπτομέρεια! Την περιέργειά σου που, αν δεν δει τί ακριβώς συμβαίνει μ' αυτό τον πηχτό χυλό που, όπως ισχυρίζονται οι "εφευρέτες του", Jeff Hertzberg M.D. & Zoë François, μετατρέπεται σε ένα καταπληκτικό ψωμί σε ελάχιστες ώρες αλλά και διατηρείται στο ψυγείο για δύο εβδομάδες έτσι ώστε να υπάρχει καθημερινά φρεσκοψημένο καρβέλι γεμίζοντας το σπίτι με ανυπέρβλητο άρωμα!
Authors Zoe Francois and Jeff Hertzberg
Διαβάζεις, διαβάζεις κι όσο διαβάζεις τόσο μεγαλώνει η περιέργειά σου! Μα τέτοιο ψωμί με το τίποτα;; Κι όλοι αυτοί εκεί έξω που ζυμώνουν και ξαναζυμώνουν το ψωμί πριν το φουρνίσουν; Γιατί το κάνουν; Ωστόσο ο δημιουργός αυτού του σούπερ γρήγορου ψωμιού ξεκίνησε τις δοκιμές του κάπου στο 2000. Αρκετά χρόνια πίσω... γιατί όχι; Η δοκιμή επιβάλλεται!
Ξεχνάς, λοιπόν, προς το παρόν τη χαλάρωση του ζυμώματος (γλυτώνεις και τα χέρια σου από την ταλαιπωρία εδώ που τα λέμε) και μαζεύεις τα απαραίτητα ...μπολ, ξύλινη κουτάλα, μια "ιδέα" μαγιά, αλεύρι, νερό (κατά προτίμηση χλιαρό), αλάτι και μια στάλα ζάχαρη επάνω στον πάγκο.
Ρίχνεις τα πάντα στο μπολ (τί τραβάει κι αυτό!) και ανακατεύεις τον χυλό καλά!!! Και τώρα;; Αυτό θα γίνει ψωμί;;;; Εεεεε ναι, λοιπόν! Η απορία σου απαντιέται την άλλη μέρα όταν λίγο πριν το μεσημέρι έχεις επάνω στο τραπέζι σου ένα λαχταριστό, φρεσκότατο, μοσχοβολιστό καρβέλι με κόρα όπως ακριβώς την ονειρεύεσαι... κριτσανιστή ή πιο μαλακή! Εντυπωσιακό; Ακριβώς!!! Κυρίως γιατί μπορείς να το απολαύσεις 2-4 ώρες μετά το ...μαγικό ανακάτεμα ή την άλλη μέρα αφού το βγάλεις από το ψυγείο!
ΥΛΙΚΑ 

  • 650 γρ. χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 1 1/2 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το αλάτι, την ζάχαρη και την μαγιά.
  • Επειδή προσθέτουμε αμέσως όλο το αλεύρι δεν φοβόμαστε μήπως το αλάτι "χαλάσει" την μαγιά.
  • Με μια ξύλινη κουτάλα, ανακατεύουμε όλα τα υλικά γρήγορα μέχρις ότου να έχουμε ένα καλά ομογενοποιημένο, υγρό μείγμα.
  • Τοποθετούμε το καπάκι επάνω στο μπολ και το αφήνουμε έτσι χωρίς να το κλείσουμε εκτός κι αν έχουμε βαλβίδα ή κάνουμε μια μικρή τρυπούλα στο καπάκι του για να διαφεύγουν τα αέρια που δημιουργεί η ζύμωση.
  • Εναλλακτικά, αν χρησιμοποιούμε πάντα το ίδιο μπολ μπορούμε να κάνουμε μια μικρή τρυπούλα στο καπάκι για να διαφεύγουν τα αέρια της ζύμωσης κι έτσι θα μπορούμε να κλείνουμε καλά το καπάκι.
  • Αφήνουμε το μπολ για 2-4 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου για να φουσκώσει το μείγμα.
  • Εάν η κουζίνα μας είναι πολύ κρύα, αφήνουμε το μπολ μέσα στον φούρνο της κουζίνας με αναμμένο το λαμπάκι και χωρίς να ανοίξουμε την θερμοκρασία.
😏Προσοχή: Εάν πειράξουμε την ζύμη και ξεφουσκώσει θα πρέπει να την αφήσουμε άλλες 2 ώρες για να ξαναφουσκώσει.

  • Η ζύμη ακόμα και μετά το φούσκωμα θα έχει επίπεδη επιφάνεια.
  • Μετά τις 2-4 ώρες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη ζύμη που θα κολλάει πολύ στα χέρια.
  • Προσθέτοντας λίγο αλεύρι σχηματίζουμε ένα καρβελάκι.
  • Ωστόσο, για να αποφύγουμε αυτή την δυσκολία καλό είναι να  βάλουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 2-3 ώρες έτσι ώστε να μπορούμε χρησιμοποιώντας λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι καλαμποκιού να πλάσουμε το ψωμί μας και να το ψήσουμε.
  • Είναι πολύ εύκολο να κάνουμε την ζύμη μας το βράδυ, να την αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες και μετά να την βάλουμε στο ψυγείο για να ψήσουμε το ψωμί μας την επόμενη μέρα ό,τι ώρα θέλουμε.
  • Η ζύμη μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι και 2 εβδομάδες και να βγάζουμε λίγη λίγη για να έχουμε φρέσκο, ζεστό ψωμάκι κάθε μέρα.
  • Όταν ανοίξουμε το μπολ την επόμενη μέρα θα δούμε ότι η ζύμη έχει ξεφουσκώσει (και δεν πρόκειται να ξαναφουσκώσει μέσα στο μπολ) κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό.
  • Ρίχνουμε αλεύρι επάνω στην επιφάνεια της ζύμης για να μην κολλήσει στα χέρια μας καθώς θα την σηκώσουμε για να την πλάσουμε σε καρβέλι.
  • Η ζύμη μας πρέπει να είναι ελαστική γιατί αν είναι στεγνή και σπάει καθώς πάμε να την βγάλουμε από το μπολ τότε θα πρέπει να προσθέσουμε μερικές κουταλιές νερό και να την αφήσουμε για λίγο ώστε να το απορροφήσει.
  • Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και σε αλευρωμένη επιφάνεια και με αλευρωμένα χέρια το πλάθουμε σε καρβέλι, διπλώνοντάς το προς την κάτω επιφάνειά του.
  • Καλύπτουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί (μπορούμε να το ψήσουμε και σε γάστρα) και την πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο ή το ίδιο αλεύρι που χρησιμοποιήσαμε για το ψωμί.
  • Τοποθετούμε επάνω στο καρβέλι μας και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 40-50 λεπτά. 
Προαιρετικά, μπορούμε να το αφήσουμε 60-90 λεπτά εάν θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερες κυψέλες στην ψίχα του ψωμιού.

  • Το ψωμί μας, σ' αυτό το στάδιο, δεν φουσκώνει πολύ και μπορεί να απλώσει, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό και καθόλου ανησυχητικό.
Εναλλακτικά, μπορούμε να πλάσουμε το καρβέλι μας και να το αφήσουμε όλη τη νύχτα στο ψυγείο για να το ψήσουμε την επόμενη μέρα.

  • Χαράζουμε το καρβελάκι σε 4-5 σημεία για να μην το αφήσουμε και "σκάσει" μόνο και το βάζουμε σε ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου και βάζουμε το ταψί στην μεσαία σχάρα του φούρνου στον αέρα ή αέρα και αντιστάσεις.
  • Ψήνουμε για 40-50 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός του.
  • Εάν θέλουμε το ψωμί μας να μην έχει πολύ σκληρή κόρα, το ψεκάζουμε με λίγο νερό και μετά το πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο, νιφάδες βρώμης, λιναρόσπορο ή τίποτα.
  • Δέκα λεπτά πριν το ξεφουρνίσουμε, το βγάζουμε και ξαναψεκάζουμε με λίγο νερό. 
  • Συνεχίζουμε το ψήσιμο.
  • Μόλις βγάλουμε το καρβέλι από το φούρνο το ψεκάζουμε με νερό για τελευταία φορά και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα μέχρι να κρυώσει.
  • Εάν θέλουμε το ψωμί μας να έχει τραγανή κόρα, απλά βάζουμε κάτω από την σχάρα που το ψήνουμε ένα ταψάκι με νερό.
  • Ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα το καρβελάκι μας.
  • Αφήνουμε στο ψυγείο τη ζύμη που περίσσεψε και την χρησιμοποιούμε για να ψήσουμε ψωμί όποτε θέλουμε μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες.
Δείτε και τα σχετικά βίντεο

Κι ακόμα ένα βίντεο

Πηγή: ΕΔΩ    http://artisanbreadinfive.com/
😊
Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσου άφησαν σχόλιο και ευχές στην προηγούμενη ανάρτηση που αφορούσε στα γενέθλια του  "tantekiki.blogspot.com". 
Οι δύο νικητές της κλήρωσης που θα πάρουν τα δωράκια που βλέπετε στην φωτογραφία θα ανακοινωθούν στην ανάρτηση της Δευτέρας, 30/1/2017.

Tante Kiki
7 Comments
No